Cea mai des întîlnită greșeală în rîndul cumpărătorilor de tîmplarie termopan este aceea a achiziției pe baza prețului pe metru pătrat. Vînzătorii abili speculează această greșeală, fapt ușor observabil în anunțurile de mică publicitate, din ziare și reviste.

Cel mai adesea prețul afișat acolo nu are nici o relevanță practică pentru ceea ce veți obține dumneavoastră deoarece:

1) Prețurile mici pe metru pătrat se referă doar la ferestre fixe, fără deschidere. Prețul unui ochi de fereastră mobil este aproximativ dublu unuia fix dintr-un motiv foarte simplu: un ochi mobil cuprinde pe lînga rama comună cu un ochi fix și profilul de aripă mobilă precum și feronerie (balamale, cremon, plăcuțe și zavoare pentru închidere).

2) Prețul pe metru pătrat nu este semnificativ nici în cazul aceluiași tip de deschidere. Prețul unui ochi de geam este influențat în mod decisiv de profil și nu de sticlă. Și de aceea prețurile pentru ferestre cu suprafata mică sunt deosebit de mari. Cel mai bun raport se obține deci în cazul ferestrelor cu dimensiuni pătrate sau apropiată de pătrat al caror perimetru să nu depașească 6 metri.

3) Cel mai adesea prețul afișat nu include TVA, montaj și uneori nici transport. Costuri ce vor trebui suportate tot de dumneavoastră, costul final al unei lucrări putînd fi sensibil mai mare decat estimarile dumneavoastră bazate pe prețul pe metru pătrat.

Un producător serios de tîmplărie nu vă va putea spune costul exact, decît după prelucrarea unui tablou de tîmplărie transmis de dumneavoastră sau măsurat de catre reprezentanții săi. În orice altă situație prețul spus din ochi este unul acoperitor chiar și pentru cea mai dezavantajoasă situație din punctul de vedere al vînzătorului de tîmplărie (este normal să fie așa deoarece orice firmă are drept scop final obținerea de profit și nu pierderi).